top of page

Wie is Jan-Paul Roovers?

Ik ben Jan-Paul Roovers: urogynaecoloog bij Bergman Clinics en verbonden als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds 1996 ben ik actief in de bekkenbodemzorg. Ik begon destijds met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Ook onderzocht ik de schade van operaties aan de bekkenbodem. In 2006 ben ik als urogynaecoloog aan de slag gegaan. Sindsdien heb ik duizenden vrouwen geopereerd die gehinderd werden door verzakking, urine-incontinentie of andere bekkenbodemproblemen.

Passie voor de urogynaecologie

Bekkenbodem problemen komen heel vaak voor. De verschillende problematieken kunnen de kwaliteit van leven van de vrouw verregaand beïnvloeden. Zo kan dit je zelfvertrouwen aantasten, ervoor zorgen dat je je minder ‘vrouw’ voelt en je seksueel welbevinden verminderen. Problemen met de bekkenbodem kunnen echter ook zorgen voor minder behoefte aan sporten en reizen. 

De meeste voldoening haal ik uit het helpen van vrouwen die schade aan de bekkenbodem hebben na een bevalling. Zij lopen vaak al jaren met klachten rond zonder iemand te vinden die hen kan helpen en bij wie ze het gevoel hebben in goede handen te zijn. Ook heb ik me toegelegd op de zorg voor vrouwen waar bij eerdere operaties iets misgegaan is. Vaak kan een hersteloperatie worden verricht om bestaande problemen te verhelpen.

Onderzoek

Naast mijn werkzaamheden als urogynaecoloog doe ik veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe operatieve behandelingen voor verzakking en incontinentie. Samen met een groep van jonge onderzoekers die ik als hoogleraar begeleid, proberen we te begrijpen hoe bestaande behandelingen kunnen worden verbeterd. We proberen ervoor te zorgen dat deze minder risico’s hebben, resulteren in een betere behandeluitkomst en minder belastend zijn voor de patiënt. Ik geef over de hele wereld lezingen over ons onderzoek en word ook vaak uitgenodigd om nieuwe operatietechnieken te laten zien. Inmiddels heb ik in meer dan 40 landen wereldwijd geopereerd.

Internationaal

Sinds 2016 ben ik ook gasthoogleraar in Zuid-Afrika. Hier heb ik samen met collega’s een charity foundation opgezet welke zich richt op de behandeling van vrouwen met obstetrische fistels. Dat wil zeggen dat er een open verbinding tussen vagina en blaas, of tussen vagina en darm is ontstaan. Dit kan komen doordat de bevalling zolang geduurd heeft dat er grote schade aan de bekkenbodem is ontstaan. Ook testen we nieuwe operatieve technieken op onze foundation onderzoeksfaciliteit.

 

Bovendien vertegenwoordig ik Europa binnen de IUGA (De wereldwijde organisatie voor urogynaecologen).

Mijn ambitie is, door optimaal gebruik te maken van mijn kennis, de zorg voor vrouwen met bekkenbodemproblemen in Nederland en daarbuiten te blijven verbeteren. 

bottom of page